Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Ρεκόρ αύξησης στις τιμές πώλησης ακινήτων – Η ακριβότερη περιοχή πανελλαδικά

Συνεχίζεται το ράλι ανόδου στις τιμές πώλησης αλλά και ενοικίασης ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, όπως προκύπτει από τις αγγελίες που δημοσιεύονται στο δίκτυο Spitogatos. Το δεύτερο τρίμηνο του 2023 οι τιμές εκτοξεύτηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους και με τον κεντρικό δήμο της πόλης να καταγράφει για ακόμη μια φορά την υψηλότερη αύξηση πανελλαδικά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου 2023, η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση στον δήμο Θεσσαλονίκης και σε περιοχές όπως Ιστορικό Κέντρο, Αγίας Σοφίας, Χαριλάου, Νέα Παραλία, Φάληρο, Κάτω Τούμπα, άγγιξε τα 2.120 ευρώ/τ.μ., όταν ένα χρόνο νωρίτερα ήταν στα 1.746 ευρώ/τ.μ. Πρόκειται για αύξηση κατά 21,40% στο β’ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς και την μεγαλύτερη σε πανελλαδικό επίπεδο. Μεγάλη άνοδος καταγράφηκε, παράλληλα, και στους περιφερειακούς δήμους της πόλης (Καλαμαριά, Πυλαία, Θέρμη, Τρίλοφος, Πανόραμα, Πολίχνη κα) κατά 17% και μέση τιμή πώλησης στα 1.500 ευρώ/τ.μ., ενώ τον προηγούμενο χρόνο ήταν στα 1.282 ευρώ/τ.μ.

Παρόμοια είναι η εικόνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η πλατφόρμα Spitogatos, και στο υπόλοιπο του νομού Θεσσαλονίκης (Ασπροβάλτα, Λαγυνά, Κουφάλια, Νέα Βρασνά, Άγιος Αθανάσιος) με 3,4% αύξηση και με την τιμή πώλησης ακινήτων να διαμορφώνεται στα 813 ευρώ/τ.μ. έναντι 786 ευρώ/τ.μ. το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο διάστημα.

Όσον αφορά στις τιμές των ενοικίων στη Θεσσαλονίκη, το β’ τρίμηνο του 2023 σημείωσε ανοδική πορεία και στα ακίνητα που διατίθενται προς ενοικίαση, που πλέον έχουν γίνει απλησίαστα για το μέσο νοικοκυριό. Ειδικότερα, στον κεντρικό δήμο (Μπότσαρη, Αγία Τριάδα, Ιστορικό Κέντρο, Βούλγαρη, Μαρτίου, Άνω Τούμπα) η μέση τιμή ενοικίου ανήλθε στα 8,48 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, μια αύξηση δηλαδή κατά 6,7%, όταν το προηγούμενο έτος η τιμή ήταν στα 7,95 ευρώ. Η μεγαλύτερη άνοδος στα ενοίκια καταγράφηκε κυρίως στους περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης (Καραμπουρνάκι, Νέα Κρήνη, Άγιος Ιωάννης, Συκιές, Αμπελόκηποι, Πλαγιάρι) με το ποσοστό να φτάνει το 7,7% και τη μέση τιμή ενοικίασης ακινήτων στα 6,33 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν στα 5,88 ευρώ.

Σημειώνεται ακόμη ότι την χαμηλότερη τιμή στα ενοίκια πανελλαδικά σημείωσαν οι περιοχές στο υπόλοιπο του νομού Θεσσαλονίκης (+4,9% αύξηση βέβαια για τα δεδομένα της πόλης σε Λαγκαδά, Σοχό, Κουφάλια) με την μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο να κυμαίνεται στα 3,85 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου.

Όσον αφορά την υπόλοιπη χώρα, κατά τη διάρκεια του Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου 2023, η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση ήταν υψηλότερη στα νότια προάστια της Αθήνας, με 3.511€ ανά τετραγωνικό μέτρο και χαμηλότερη στην Καστοριά με 585€ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η μεγαλύτερη μείωση σε αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφηκε στην Καστοριά με -20,00%. Για τις ενοικιάσεις, η υψηλότερη τιμή καταγράφεται και πάλι στη Χαλκιδική με 33,33€/τ.μ.

thesstoday.gr

Back to top button