ΕκδηλώσειςΚαστοριά

“2η Συνάντηση Νεανικής Ποίησης” στην Καστοριά αφιερωμένη στον Μάνο Ελευθερίου (προκήρυξη)

Το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς διοργανώνει την 2η  Συνάντηση Νεανικής Ποίησης για μαθητές και μαθήτριες ΣΤ΄ Δημοτικού,  Γυμνασίου και Λυκείου, την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και ώρες 10:00 έως 13:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου  Καστοριάς.

Απώτερος στόχος του φεστιβάλ είναι οι μαθητές/τριες να καλλιεργήσουν τη γλώσσα, τη φαντασία, τη  δημιουργικότητά τους, να ενισχύσουν την εξωστρέφεια και την αυτοπεποίθησή τους, να  καλλιεργήσουν σχέσεις συνεργασίας με μαθητές/τριες άλλων συμμετεχόντων σχολείων της περιοχής,  να αναγνωρίσουν την σπουδαιότητα της ποίησης ως κοινό τόπο όλων των ανθρώπων και των  πολιτισμών και να ενισχύσουν τη φιλαναγνωσία και τη δεξιότητα δημιουργικής γραφής.

Το μαθητικό φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα.

2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ 

ΣΤΟΧΟΙ-ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ-ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ 

Το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς κοινοποιεί την πρόθεση του να υλοποιήσει την 2η Συνάντηση  Νεανικής Ποίησης για μαθητές ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου την Πέμπτη 21  Μαρτίου 2024, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, ώρες 10:00 έως 13:00. 

Η Συνάντηση δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Επιδιωκόμενοι στόχοι είναι:

  • Να εξοικειωθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες με τον ποιητικό λόγο
  • Να αναγνωρίσουν την σπουδαιότητα της Ποίησης ως κοινό τόπο όλων των ανθρώπων  και των πολιτισμών
  • Να εκφράσουν ανησυχίες, προβληματισμούς, οράματα της νέας γενιάς μέσω του  ποιητικού λόγου
  • Να καλλιεργήσουν τη γλώσσα, την φαντασία, την δημιουργικότητά τους • Να ενισχυθεί η φιλαναγνωσία και η δημιουργική γραφή
  • Να ενισχυθεί η εξωστρέφεια και η αυτοπεποίθηση των μαθητών/τριών μέσα από τη  δυνατότητα ανάδειξης του προσωπικού τρόπου έκφρασης
  • Να καλλιεργηθούν σχέσεις συνεργασίας με σχολεία της περιοχής
  • Να αναπτυχθεί διάλογος των τεχνών (ποίηση-μουσική)

Η φετινή Συνάντηση Νεανικής Ποίησης θα είναι αφιερωμένη στον ποιητή Μάνο Ελευθερίου. 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:

Η Συνάντηση Νεανικής Ποίησης θα διοργανωθεί από το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:

Στην 2η Συνάντηση Νεανικής Ποίησης καλούνται να συμμετάσχουν μαθητές/τριες που φοιτούν  στην ΣΤ΄ τάξη Δημοτικού και στην Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξη Γυμνασίου και Λυκείου από όλα τα  Δημοτικά και ημερήσια Γυμνάσια και Λύκεια (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ΕΝΕΕΓΥΛ) της Π.Ε. Καστοριάς, ανεξαιρέτως.  

 Η συμμετοχή των μαθητών/τριών είναι εθελοντική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των  γονέων και κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους.

Η συμμετοχή των μαθητών/τριών δεν συνεπάγεται καμία οικονομική επιβάρυνση για τους  ίδιους ή το σχολείο τους.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ:

Ως χρόνος διεξαγωγής ορίζεται η Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με  ώρα έναρξης 10:00 , με κριτήριο να δοθεί η δυνατότητα και σε μαθητές/τριες απομακρυσμένων

περιφερειακών σχολείων της Καστοριάς να συμμετάσχουν στη Συνάντηση. Η Συνάντηση θα  διαρκέσει από τις 10:00 π.μ. ως τη 13:00 μ.μ. 

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ:

Η αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

Οι εκπαιδευτικοί (δάσκαλοι, φιλόλογοι κ.α.) καλούνται να ενημερώσουν τα παιδιά για την  διεξαγωγή της Συνάντησης και να τα κατατοπίσουν/βοηθήσουν στην προετοιμασία τους. Επίσης, καλούνται να συγκεντρώσουν τα στοιχεία (όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, τηλέφωνο,  ποίημα, σύντομο βιογραφικό έως 50 λέξεις) των ενδιαφερόμενων μαθητών/τριών τους και να

τα αποστείλουν σε ένα από τα e mail των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής:

[email protected] (Eλένη Αλεξίου)

[email protected] (Eλένη Τσιπλάκη)

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΉΣ:

Συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες που αγαπούν την ποίηση, έχουν κλίση στην δημιουργική  γραφή ή θέλουν να πειραματιστούν σε αυτή και να ανακαλύψουν νέους τρόπους έκφρασης.  Κάθε συμμετέχων/ουσα συνθέτει ένα ποίημα έως δύο σελίδες το πολύ. Δεκτές θα γίνουν όλες  οι δημιουργίες ανεξαρτήτως ύφους, τεχνικής, θεματολογίας. Προηγούμενη ενασχόληση με την  ποίηση δεν είναι απαραίτητη. Κάθε συμμετέχων/ουσα διαβάζει το ποίημα που συνέθεσε. Η  Συνάντηση δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ:

– Οι ομάδες των σχολείων (μαθητές/τριες που συμμετέχουν και ο/η συνοδός εκπαιδευτικός)  προσέρχονται στον τόπο διεξαγωγής 15 λεπτά πριν από την ώρα έναρξης της εκδήλωσης.  – Τη διαδικασία θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες των σχολείων που  συμμετέχουν.

– Μαθητές/τριες του Μουσικού Σχολείου θα εκφωνούν τα ονόματα των μαθητών/τριών και θα  τους καλούν στο βήμα για να διαβάσουν το ποίημά τους. Πριν την ανάγνωση των ποιημάτων  από τους δημιουργούς τους, θα διαβάζεται το σύντομο βιογραφικό που τα ίδια τα παιδιά θα  έχουν στείλει μαζί με τη συμμετοχή τους.

– Ανάμεσα στις αναγνώσεις μαθητές/τριες του Μουσικού Σχολείου θα ερμηνεύουν μουσική ως  ιντερμέδιο.

– Η Συνάντηση θα λήξει με την απονομή αναμνηστικών συμμετοχής σε όλα τα παιδιά. – Οι ποιητικές δημιουργίες των συμμετεχόντων/ουσών θα δημοσιευθούν σε μορφή  ηλεκτρονικού βιβλίου (e-book).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στο e-mail  [email protected] και στην ιστοσελίδα www.mskastorias.gr.

ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΓΟΝΕΑ

Καστοριά: Με μεγάλη συμμετοχή η 1η Συνάντηση Νεανικής Ποίησης

1η Συνάντηση Νεανικής Ποίησης στην Καστοριά – Διαβάστε όλα τα ποιήματα (ebook)

Back to top button